TOP termékek

Logótervezés

Választható autómatrica színek

Felrakási segédlet

A hagyományos matricaragasztás:

1. Tisztítsd meg az autómatrica tervezett helyét a portól és zsírtalanítsd alkohollal, vagy más hasonló zsíroldó anyaggal (motorbenzin nem jó).
2. Távolítsd el az autómatrica hordozó rétegét (hátulját).
3. Simítsd rá a felületre és egy irányban haladva simogasd ki alóla a levegőt.
A matricavágóval (plotterrel) kivágott betűk, minták esetében csak annyiban bonyolódik a dolog, hogy ott a matrica két másik réteg, a hordozó és a felvivő réteg közötti szendvicsben található. Ilyenkor...

1. először a hordozó réteget vedd le (ez a réteg van a matrica tapadós oldala felől, általában négyzethálós beosztást látsz rajta). Több részből álló matricák esetén ügyelj, hogy ne maradjon egy-egy darab a hordozón!
2. Ezt követően illeszd a helyére az autó matricát vagy falmatricát,
3. Simogasd ki alóla a levegőt,
4. Majd húzd le óvatosan a felvivő réteget is.

Öntapadós matrica felragasztása vizesen.

Kis méretű matricák esetében is alkalmazható, de nagyoknál gyakorlatilag ez az egyetlen járható út:

1. Tisztítsd meg az autómatrica tervezett helyét a fentebb írt módon.
2. Kisebb autómatricák felragasztásánál legtöbbször elég, ha a szemedre hagyatkozol, de egy nagy matrica esetén ez már kevés. Mérd ki pontosan a helyet és helyezz el amolyan viszonyítási pontokat, amihez a felragasztáskor a matricát igazítani tudod. Viszonyítási pontot bármiből tudsz csinálni, pl. használj kis szigetelőszalag-darabokat erre a célra.
3. Próbáld a helyére az autómatricát és ha szükséges, módosítsd a viszonyítási pontok helyét. Jó, ha van aki segít Neked a munka közben, különösen, ha üvegre ragasztasz.
4. Egy pumpás vízpermetező flakonnal (pl. Anya kedvenc virág spricnije) nedvesítsd meg a matrica jövendőbeli helyét.
5. Távolítsd el az autómatrica hátsó (hordozó) rétegét.
6. Permetezz vizet az autómatrica ragasztós felére (igen, a ragasztós felére!). Ez azért fontos, mert szinte óhatatlan, hogy a nagy méretű matrica felhelyezése esetén lesznek kisebb-nagyobb pontatlanságok; ezeket pedig csak akkor tudod korrigálni, ha az autó matrica szabadon csúszkálni tud.
7. Helyezd fel a vizes autómatricát az ugyancsak benedvesített felületre, gondosan igazodva az előzetesen beállított viszonyítási pontokhoz.
8. Nézd meg kissé távolabbról és igazítsd meg az autómatricát, ahol szükséges.
9. Ha már úgy látod, hogy az autómatrica pontosan a helyére került, nyomd ki a vizet alóla, mindig a közepétől a szélek felé haladva. A legjobb, ha valami sík, ugyanakkor nem túl kemény műanyag lapot használsz, pl. egy telefon- vagy más plasztik kártyát.


A vizes ragasztás segít elkerülni azt a gyakori és igen bosszantó jelenséget, mikor légbuborék kerül a matrica alá. A szárazon felvitt matrica alól szinte lehetetlen a levegőt ránc és egyéb sérülés nélkül kisimogatni. A matrica alá került buborékok lehetséges orvoslata, hogy egy egyenes műanyag lapocskával megpróbálod a buborékot a matrica széle felé terelni. Ha a buborék nem akar mozdulni, vagy túlságosan távol esik a szélektől, megoldás lehet az is, ha tűvel egy apró lyukat szúrsz a buborék közepébe és a buborék szélei velől a lyukhoz "tolod" a levegőt. Vigyázz, hogy a simításokat csak az éppen kellő erővel végezd, mivel a matrica könnyen megnyúlhat, ráncos lesz, vagy lehorzsolódik róla a festék.A matricák általában azonnal "üzemkészek", de ha vizesen ragasztasz, némi kiszáradási idővel számolnod kell. Ez az idő nyilván függ a pillanatnyi időjárástól is, de általában 1 óra alatt már jó lehet de a teljes száradáshoz 24 óra kell.

Fontos ez is: Öntapadós matricát soha ne zimankóban, vagy tűző napon, inkább +10 és +30C° közötti hőmérsékleten ragassz.

Tovább
Youtube: 
A matrica felrakása autóra
Matrica felrakása autóra
Falmatrica felrakása
Tovább